Mikä on bitcoin?

Bitcoin on yksi maailman suurimmista digitaalisista kryptovaluutoista. Bitcoinin valuuttakoodi on BTC mutta joskus käytetään myös XBT. Yksi bitcoin on jaettavissa 100 miljoonaan pienempään yksikköön joita kutsutaan satosheiksi.

Bitcoin lohkoketju

Bitcoin perustuu lohkoketjuun joka toimii julkaisena pääkirjana. Joka tapahtuma on tarkistettava ja sijoitettava lohkoon. Lohkoketju, tai englanniksi blockchain, on hajautettu tietokanta jossa kukin piste automaattisesti varmentaa muissa pisteissä tehdyt muutokset ja siirrot. Bitcoin lohkoketju on julkinen, mikä tarkoittaa, että jokainen siirto on muiden käyttäjien nähtävissä. Bitcoin toimii anonyymisti koska bitcoin-verkko ei sisällä kenenkään henkilötietoja.

Bitcoin-osoite ja lompakko

Bitcoinia käytettäessä tarvitaan bitcoin-osoite. Bitcoin-osoitteesi on virtuaalinen lompakko, tai bitcoin-lompakko, jossa säilytät bitcoinisi. Kun olet hankkinut bitcon-lompakon niin voit alkaa vaihtaa ja siirtää bitcoineja. Jos haluat maksaa bitcoineilla tai tehdä siirron niin saat oman koodin/osoitteen jota voit käyttää vain kerran. Seuraava kerta kun haluat tehdä siirron niin saat uuden koodin/osoitteen.

Bitcoin-verkko seuraa milloin käyttäjä on siirtänyt tietyn bitcoinmäärän lompakosta. Lohkoketjun siirtohistorian avulla verkko osaa hylätä sellaiset siirrot, joissa yritetään käyttää jo kerran käytettyä rahaa.